Η Κανναβιδιόλη εξασθενεί τις φλεγμονές

Η Κανναβιδιόλη εξασθενεί τις φλεγμονές

Σε περίπτωση που το ανοσοποιητικό σύστημα ενός οργανισμού είναι υπερδραστήριο, πιθανότατα θα υφίσταται πολύ φλεγμονή. Η φλεγμονή δημιουργείται όταν κάτι προκαλεί βλάβη στον ιστό. Αυτό μπορεί να είναι ένας άμεσος τραυματισμός, βακτήρια, τοξίνες και μια ποικιλία άλλων αιτιών.

Το ενδοκανναβινοειδές σύστημα είναι αρκετά ενσωματωμένο εντός της γαστρεντερικής οδού, ιδιαίτερα εντός του εντερικού νευρικού συστήματος. Η υψηλή έκφραση του CB1 επί των επιθηλιακών κυττάρων, των υποβλεννογόνων νευρώνων και των μυεντερικών νευρώνων και η αυξημένη έκφραση του CB2 σε ανοσοκύτταρα εντός της γαστεντερικής οδού (GI) υποδηλώνουν ότι υπάρχει ένα θεραπευτικό σκεπτικό για τη χρήση θεραπευτικής κάνναβης ως θεραπεία για ασθενείς με διαταραχές της (Borrelli et al., 2009).

Η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD) περιλαμβάνει τη νόσο του Crohn (CD) και την ελκώδη κολίτιδα (UC) προκαλώντας χρόνιες φλεγμονώδης καταστάσεις του γαστρεντερικού σωλήνα. Σημαντική νοσηρότητα παρατηρείται σε ασθενείς με IBD των οποίων τα συμπτώματα είναι ανεξέλεγκτα με συμβατικές θεραπείες. Τα κανναβινοειδή μπορούν να εξασθενίσουν την φλεγμονή του εντέρου και τα συμπτώματα της IBD σε ζωικά μοντέλα μέσω της ενεργοποίησης των υποδοχέων κανναβινοειδών στην GI οδό . Σημαντικό μέρος ασθενών με IBD που θεραπεύτηκαν, βρήκε τα κανναβινοειδή χρήσιμα για συμπτώματα όπως το κοιλιακό άλγος, τη κακή όρεξη, τη ναυτία, τη διάρροια, και τον πόνο στις αρθρώσεις (Phatak et al., 2017).

Σε μια άλλη μελέτη που έγινε το 2017, οι ερευνητές χορήγησαν σε 21 ασθενείς με νόσο του Crohn  κάνναβη είτε εικονικό φάρμακο. Οι 11 ασθενείς έλαβαν κάνναβη. Από τους 11, οι πέντε ασθενείς παρέμειναν σε πλήρη ύφεση μέχρι το τέλος της δοκιμής ενώ  10 από τους 11 ασθενείς εμφάνισαν βελτιώσεις στα συμπτώματα της, σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο με το οποίο μόνο 4 στους 10 εμφάνισαν βελτίωση (Carina et al., 2017).

 

* Η θεραπευτική κάνναβη που χρησιμοποιούνται στην ιατρική δεν έχει τίποτα κοινό με την κάνναβη που χρησιμοποιείται για ψυχαγωγικούς σκοπούς! Για ιατρική χρήση είναι απαραίτητο το προϊόν να είναι πιστοποιημένο και τα στοιχεία του να δηλώνονται με πλήρη ακρίβεια. Οποιαδήποτε θεραπεία με κανναβιδιόλη (CBD) πρέπει να συμφωνηθεί μαζί με τον γιατρό του, ο οποίος θα εκτιμήσει εάν μπορεί να είναι συμπληρωματική σε άλλες συνεχιζόμενες θεραπείες.

 Βιβλιογραφία

Borrelli F., Aviello G., Romano B., Orlando P., Capasso R., Maiello F., Guadagno F., Petrosino S., Capasso F., Di Marzo V., and Izzo A. A., “Cannabidiol, a Safe and Non-psychotropic Ingredient of the Marijuana Plant Cannabis sativa, Is Protective in a Murine Model of Colitis, ” Journal of Molecular Medicine 87, no. 11 (2009): 1111–1121. doi:10.1007/s00109-009-0512-x.

Carina Hasenoehrl,    Martin Storr,    Rudolf Schicho   Cannabinoids for treating inflammatory bowel diseases: where are we and where do we go?  2017 Apr 3; 11(4): 329–337. Phatak, Uma P, Danilo Rojas-velasquez, Anthony Porto, and Dinesh S Pashankar. 2017. “Prevalence and Patterns of Marijuana Use in Young Adults With Inflammatory Bowel Disease.” 64(2): 2015–18.

Phatak, Uma P, Danilo Rojas-velasquez, Anthony Porto, and Dinesh S Pashankar. 2017. “Prevalence and Patterns of Marijuana Use in Young Adults With Inflammatory Bowel Disease.” 64(2): 2015–18.