Βαμβάκι ή Κλωστική Κάνναβη : Ποιο είναι στα αλήθεια το καλύτερο;

Βαμβάκι ή Κλωστική Κάνναβη : Ποιο είναι στα αλήθεια το καλύτερο;

Το βαμβάκι βρίσκεται παντού στην καθημερινότητά μας. Εκτός από βασικό υλικό σχεδόν όλων των ρούχων που φοράμε, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ποικιλοτρόπως. Είναι φθηνό υλικό, ευρέως διαθέσιμο και αρκετά βολικό.
Οι κατασκευαστές χρησιμοποιούν το βαμβάκι για τα εμφανή οφέλη που προσφέρει, το ύφασμα αυτό όμως έχει και μια “σκοτεινή” πλευρά. Για την ακρίβεια, οι περιβαλλοντολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τον ρόλο που διαδραματίζει το βαμβάκι στην καταστροφή του πλανήτη, καθώς, όπως φαίνεται, απαιτείται η κατανάλωση αρκετών πόρων για την καλλιέργειά του.

Υπάρχει όμως πρακτική εναλλακτική λύση;

Υποστηρικτές της καλλιέργειας κλωστικής κάνναβης θεωρούν ότι μέσω αυτής μπορούν να λυθούν, ίσως, αρκετά περιβαλλοντολογικά ζητήματα. Δυστυχώς τα οφέλη του φυτού αυτού έμειναν στην αφάνεια για πολλές δεκαετίες. Τώρα, που βάση νέου νομού του 2018 των ΗΠΑ, αποποινικοποιείται η καλλιέργεια, διανομή και πώληση της κλωστικής κάνναβης, ήρθε ίσως η στιγμή να αλλάξουμε τις ενδυματολογικές μας συνήθειες.
Στο άρθρο αυτό ρίχνουμε μια ματιά στην διαμάχη της κλωστικής κάνναβης εναντίον του βαμβακιού, προκειμένου να ανακαλύψουμε εάν μια ολική στροφή προς την καλλιέργεια της πρώτης μπορεί να αποβεί ωφέλιμη ή τουλάχιστον πρακτική.

Μια γρήγορη ιστορική αναφορά: Κλωστική κάνναβη εναντίον βαμβακιού

Για να κατανοήσουμε καλύτερα την παραπάνω διαμάχη θα πρέπει να αναφερθούμε στην ιστορία μεταξύ των δυο αυτών κλωστικών ινών, καθώς αμφότερες έχουν χρησιμοποιηθεί σαν κυριά υλικά της κλωστουφαντουργιας.
Η κλωστική κάνναβη υπάρχει γύρω μας εδώ και αιώνες. Καλλιεργείται σε όλον τον πλανήτη και πολλοί αρχαίοι πολιτισμοί δεν άργησαν να καταλάβουν την πολυποικιλοτητα της χρήσης της. Είναι ένα ανθεκτικό φυτό και ο βλαστός (κοτσάνι) της είναι ινώδης και παχύς, επιτρέποντας την να χρησιμοποιηθεί εύκολα στην παραγωγή ενδυμάτων. Εκτός αυτού οι σπόροι της ειναι αρκετά θρεπτικοί και ήδη πολλοί τους έχουν εντάξει στην καθημερινή τους διατροφή (σε μορφή λαδιού, ροφημάτων, ζυμαρικών κ.α).
Ειδικοί υπολογίζουν ότι η κλωστική κάνναβη χρησιμοποιείται ήδη από το 8.000 π.Χ., πολύ πριν οι άνθρωποι ξεκινήσουν να καλλιεργούν οι ίδιοι και πολλούς αιώνες προτού ανακαλυφθούν οι απαραίτητες τεχνολογικές μέθοδοι παραγωγής ενδυμάτων. Παρ’ όλα αυτά, η κλωστική κάνναβη παρέμεινε στο προσκήνιο και άρχισε να χρησιμοποιείται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.

Ένα πραγματικά αρχαίο ύφασμα

Για την ακρίβεια, το πρώτο φυτό που χρησιμοποιήθηκε στην ένδυση ήταν ίσως η κλωστική κάνναβη. Απομεινάρια κλωστικής κάνναβης έχουν βρεθεί σε πολλές αρχαιολογικές ανασκαφές. Ως εκ τούτου οι αρχαιολόγοι έφτασαν στο συμπέρασμα πως χρησιμοποιούταν με διάφορους τρόπους κατά την αρχαιότητα και η ένδυση ήταν πιθανότατα ένας από αυτούς. Επίσης, διάφοροι πολιτισμοί, όπως οι αρχαίοι Αιγύπτιοι, εκμεταλλευτήκαν την χρηστική ιδιότητα της κάνναβης στη δημιουργία χαρτιού, κατασκευάζοντας ποικίλα προϊόντα, από χαρτί μέχρι και σχοινί.
Η κάνναβη τελικά βρήκε τον δρόμο προς την Ευρώπη και ακολουθήσε τους Ευρωπαίους στην Νότια Αμερική. Όμως στον “Νέο Κόσμο”, η χρήση της κλωστικής κάνναβης απορρίφθηκε σχετικά γρηγορά. Δυστυχώς, η κλωστική κάνναβη συγγενεύει με την ψυχοτρόπο κάνναβη, γεγονός που προκάλεσε και τον δικό της αποκλεισμό, παρόλο που δεν διαθέτει τις ψυχοδραστικές ιδιότητες.
Η ποινικοποίηση της κλωστικής κάνναβης απέφερε όμως αρκετές συνέπειες. Υποστηρίχθηκε σθεναρά από ομοσπονδίες και βιομηχανίες βαμβακιού, για προφανείς λογούς. Καθώς η χρήση της κλωστικής κάνναβης, λόγω των απαγορεύσεων, άρχισε να εξαφανίζεται, το βάμβακι εμφανίσθηκε σαν “σωτήρας” στον τομέα της κλωστοϋφαντουργίας. Αλλά εφόσον μπορούν να χρησιμοποιηθούν και τα δυο στην παραγωγή ενδυμάτων, υπάρχει κάποιος λόγος να προτιμήσουμε το ένα ενάντια στο άλλο;

Θετικά και αρνητικά στοιχεία των ενδυμάτων κλωστικής κάνναβης

Όπως και σε όλα τα υλικά, έτσι και η κλωστική κάνναβη παρουσιάζει τόσο θετικά όσο και αρνητικά στοιχεία, στη χρήση της ως ύφασμα. Για την κατασκευή ενδυμάτων οι παραγωγοί χρησιμοποιούν τις ανθεκτικές ίνες που βρίσκονται στους βλαστούς και τα φύλλα της κλωστικής κάνναβης. Η ποιότητα αυτών των ινών είναι που προσδίδει την, ίσως περίεργη, καθώς είναι διαφορετική από αυτήν που έχουμε συνηθίσει, αίσθηση που μας προκαλούν τα ρούχα φτιαγμένα από 100% κλωστική κάνναβη.
Μια από τις πιο χαρακτηριστικές διάφορες του βαμβακιού και της κλωστικής κάνναβης είναι πως το βάμβακι αναμιγνύεται, συνήθως, με διάφορα συνθετικά και πλαστικά υλικά και ίνες στην κατασκευή ενδυμάτων. Η κλωστική κάνναβη, από την άλλη πλευρά, χρησιμοποιείται, κατά κόρων, ατόφια (εάν και πολλές εταιρίες πλέον την αναμιγνύουν με οικολογικό βάμβακι), πράγμα που σημαίνει ότι ο καταναλωτής γνωρίζει ακριβώς τι περιέχει αυτό που φοράει.
Θετικά στοιχεία των ενδυμάτων κλωστικής κάνναβης
Είναι εξαιρετικά ανθεκτικά: Τα καννάβινα υφάσματα είναι πιο ανθεκτικά από τα βαμβακερά. Έχουν λιγότερες πιθανότητες να αλλοιωθούν ή να σκιστούν, γεγονός που οδηγεί μακροπρόθεσμα σε μείωση του καταναλωτισμού.
Μαλακώνουν και γίνονται πιο ανετά με τον καιρό: Τα ρούχα της κλωστικής κάνναβης μαλακώνουν και γίνονται πιο άνετα, χωρίς όμως να χάνουν τη σταθερότητα τους, μέσω του πλυσίματος και της συχνής χρήσης. Το ίδιο ισχύει και για το βάμβακι, το οποίο όμως, αντί να κρατάει τη δομή του, γίνεται πιο λεπτό και μπορεί να σκιστεί πιο εύκολα.
Το ύφασμα τους “αναπνέει”: Η κλωστική κάνναβη θεωρείτε πιο απορροφητική από το βάμβακι. Απομακρύνει την υγρασία από το δέρμα, αποτρέποντας το να ιδρώσει. Εκτός αυτού οι αντιβακτηριδιακές της ικανότητες απορροφούν τις δυσάρεστες οσμές, γεγονός που είναι καλό για πολλούς λογούς!
Δεν αποχρωματίζονται: Οι απορροφητικές ικανότητες της κλωστικής κάνναβης την βοηθούν να συγκρατήσει το χρώμα του ρούχου (να μην ξεθωριάσει) σε αντιδιαστολή με το βάμβακι. Ενώ τα βαμβακερά χάνουν το χρώμα τους όσο ο καιρός περνάει, τα καννάβινα ρούχα θα το διατηρήσουν ίσως και μέχρι να διαλυθούν.
Είναι φιλικά προς το περιβάλλον: Η κλωστική κάνναβη δεν χρειάζεται μεγάλη έκταση για την καλλιέργειά της. Τέσσερα στρέμματα κλωστικής κάνναβης μπορούν να προσφέρουν περίπου 680 κιλά κλωστικής ίνας, τρεις φορές περισσότερα από το βαμβάκι. Πολύ σημαντική είναι η συνεισφορά της στην αναζωογόνηση του εδάφους και τη μη διάβρωση του, καθώς είναι βιολογικός συσσωρευτής και χρειάζεται ελάχιστες ποσότητες νερού για την καλλιέργεια της.

Αρνητικά στοιχεία των ενδυμάτων κλωστικής κάνναβης

Αυξημένη τιμή: Δυστυχώς, αυτήν τη στιγμή, η κατηγοριοποίηση των καννάβινων ρούχων ως “οικολογικά” αυξάνει αυτόματα την τιμή τους σε σχέση με τα υπόλοιπα.
Τσαλακώνονται εύκολα: Η οργανική φύση των ενδυμάτων κλωστικής κάνναβης σημαίνει ότι, τις περισσότερες φορές, δεν διαθέτουν ίνες πολυεστέρα, γεγονός που τα κάνει να τσαλακώνονται αρκετά εύκολα. Με το πέρασμα του χρόνου αυτό μπορεί να δημιουργήσει φθορές.

Καλλιέργεια κλωστικής κάνναβης VS καλλιέργεια βαμβακιού.

Η βιωσιμότητα της κλωστικής κάνναβης αναφέρθηκε και προηγουμένως. Οι χρήσεις της κλωστικής κάνναβης είναι εξαιρετικά πολλές, στη διατροφή, την υφαντουργία και τον κατασκευαστικό τομέα, μεταξύ άλλων. Ως αποτέλεσμα, η κλωστική κάνναβη μπορεί να καλλιεργηθεί για πολλούς σκοπούς. Τα περισσότερα μέρη του φυτού χρησιμοποιούνται σε παραγωγή διαφορετικών προϊόντων, που σημαίνει ότι θεωρητικά το 100% του φυτού μας είναι χρήσιμο και δεν μένει άχρηστο περίσσευμα.
Ένα άλλο χαρακτηριστικό , είναι η μικρή έκταση που χρειάζεται για την καλλιέργεια της. Το φυτό της κλωστικής κάνναβης είναι ψηλό και λεπτό και απαιτεί μικρότερο χώρο σε σχέση με τις άλλες παραδοσιακές σοδιές. Στις περισσότερες (αν όχι όλες) τις περιπτώσεις δεν χρειάζονται παρασιτοκτόνα ή αλλά χημικά για την καλλιέργεια της. Εξάλλου η κλωστική κάνναβη είναι ένα ανθεκτικότατο φυτό το οποίο έχει υπερανεπτυγμένες άμυνες ενάντια σε ξένους οργανισμούς, όπως τα παράσιτα. Στην αντίπερα όχθη το βάμβακι θεωρείται αυτήν τη στιγμή υπεύθυνο για την χρήση του 25% παρασιτοκτόνων και άλλων φυτοφάρμακων.
Η κλωστική κάνναβη νικητής βγαίνει και στη χρήση του νερού. Για την παραγωγή 1 κιλού βαμβακιού μπορεί να χρησιμοποιηθούν μέχρι και 20.000λιτρα νερού. Για να γίνει πιο κατανοητό πρέπει να αναφέρουμε ότι μιλάμε για την ποσότητα βαμβακιού που χρειάζεται για ένα μόνο μπλουζάκι.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Περιβάλλοντος της Στοκχόλμης 1 κιλό κλωστικής κάνναβης χρειάζεται περίπου μόνο 300-400λιτρα νερού, αριθμός που μειώνεται κατά 30% όταν μιλάμε για την παραγωγή κλωστικών καννάβινων ινών.
Φυσικά, πρέπει να αναφερθεί οτι τα φυτά της κλωστικής κάνναβης δεν χρειάζονται την κατασκευή αρδευτικών καναλιών, τουλάχιστον όχι μεγάλων, καθώς μπορούν να καλλιεργηθούν με τη βοήθεια της βροχής. Αυτό βοηθάει με τη σειρά του ακόμα περισσότερο στη μη διάβρωση του εδάφους.

Γιατί είναι η κλωστική κάνναβη καλύτερη από το βαμβάκι;

Τα προτερήματα της κλωστικής κάνναβης απέναντι σε αυτά του βαμβακιού είναι κατά πολύ περισσότερα, κυρίως σε ότι αφορά αυτά που σχετίζονται με το περιβάλλον. Τα αρνητικά της στοιχεία είναι επίσης αισθητά λιγότερα από τα θετικά, γεγονός που καθιστά την κλωστική κάνναβη ένα πολύ πιο ωφέλιμο, σε σχέση με τα υπόλοιπα, φυτά.
Πριν αποφασίσετε να κάνετε τη μεγάλη αλλαγή και να στραφείτε προς την αγορά μόνο καννάβινων προϊόντων, έχετε κατά νου, πως οι περισσότερες εταιρίες ενδυμάτων, χρησιμοποιούν πλέον ένα μείγμα ινών κάνναβης και οικολογικού ή οργανικού βαμβακιού, με μικρό αριθμό αυτών να επιμένει στην 100% χρήση κλωστικής κάνναβης. Αυτό, μειώνει μεν την τιμή των προϊόντων, επιτρέπει όμως τον συνδυασμό των πλεονεκτημάτων και των δυο υφασμάτων.
Η κλωστική κάνναβη και το βαμβάκι παρουσιάζουν αρκετά κοινά χαρακτηριστικά. Και τα δυο έχουν χρησιμοποιηθεί στην ιστορία της ανθρωπότητας και μάλιστα και για την παρασκευή ενδυμάτων. Παρ ‘όλα αυτά τα ωφελεί της κλωστικής κάνναβης υπερτερούν ξεκάθαρα απέναντι σε αυτά του βαμβακιού.
Προς το παρόν όμως, το βαμβάκι εξακολουθεί να είναι ο βασιλιάς των υφασμάτων. Ελπίζουμε ότι στο μέλλον όλο και περισσότερες εταιρίες στον τομέα της ένδυσης θα αρχίσουν να χρησιμοποιούν την κλωστική κάνναβη ως κύριο ύφασμα για τη δημιουργία των ρούχων τους. Αλλά και σήμερα, η παγκόσμια άνοδος της χρήσης της, μας δίνει την ευκαιρία να επιλέξουμε πιο...βιώσιμα. Θα κατακλίσει, άραγε, την αγορά τα επόμενα 20 χρονιά; Για αυτό μπορούμε μόνο να ελπίζουμε!

Πηγή

https://premiumjane.com/blog/hemp-vs-cotton-why-dont-we-switch/