Τρόποι Χρήσης της Κανναβιδιόλης CBD

Ο κάθε τρόπος χορήγησης της Κανναβιδιόλης δεν έχει ως αποτέλεσμα την ίδια βιοδιαθεσιμότητα και έτσι η επιλογή της κατάλληλης οδού μπορεί να είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την θεραπευτική χρήση. (Russell et al., 2018). Οι τρόποι χρήσης παρουσιάζονται αναλυτικότερα:

Τρόποι Χρήσης CBD | Cannabius

Έλαια κανναβιδιόλης:
Συνήθως χρησιμοποιούνται για πολύ μεγάλα διαστήματα π.χ. χρόνιες παθήσεις γιατί έχει χρόνο επίδρασης που ξεκινά σε τουλάχιστον 30 λεπτά και μεγάλη διάρκεια δράσης (ποικίλει, όμως συνήθως 6-8 ώρες. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν τοπικά, όπως σε δερματικές παθήσεις.

Βρώσιμα κανναβιδιόλης: 
Έχουν βραδεία δράση (1-2 ώρες) και μεγάλη διάρκεια (συνήθως 6+ώρες) και προτιμώνται σε περιπτώσεις όπου η χρήση των ελαίων είναι δύσκολη. Γενικά λόγω του μεταβολισμού του στομάχου και των οξέων, η απορρόφηση της κανναβιδιόλης από τα βρώσιμα προϊόντα είναι μικρότερη σε σχέση με την υπογλώσσια χρήση ελαίων.

Έμπλαστρα: 

Χρησιμοποιούνται τοπικά, κυρίως για αντιμετώπιση πόνου και φλεγμονών.

Ταξιανθίες: 
Χρησιμοποιούνται συνήθως ως τσάι ή με χρήση ατμιστών. Το πλεονέκτημα της άτμισης ανθών είναι η άμεση δράση τους (<90 δευτερόλεπτα για αρχική επίδραση, έως 20 λεπτά για τη μέγιστη δράση), πράγμα που καθιστά τους ανθούς βέλτιστους για έκτακτες περιπτώσεις (π.χ. κρίση πόνου, κρίση πανικού).

Κάψουλες με CBD: 
Όπως και τα βρώσιμα, έχουν βραδεία δράση και μεγάλη διάρκεια κι επίσης προτιμώνται σε περιπτώσεις που η χρήση ελαίου δεν είναι εύκολη/δυνατή.

Κρέμες:
Χρησιμοποιούνται τοπικά για πόνο ή δερματικές παθήσεις. Ιδιαίτερα αποτελέσματα φαίνονται σε παθήσεις όπως έκζεμα ή αρθρίτιδα.

Κρύσταλλοι/Κεριά/Συμπυκνώματα:
Παρόμοια χρήση με τις ταξιανθίες. Ένα πλεονέκτημα των κρυστάλλων και των κεριών είναι πως έχουν πολύ μεγάλη περιεκτικότητα σε κανναβιδιόλη, για τις περιπτώσεις όπου χρειάζεται άμεσα μεγάλη συγκέντρωση (όπως προαναφέρθηκε, κρίση πόνου, κρίση πανικού).

Βιβλιογραφία

Russell C, Rueda S, Room R, Tyndall M, Fischer B (2018) Routes of administration for cannabis use - basic prevalence and related health outcomes: A scoping review and synthesis. Int J Drug Policy. 52:87-96