Χρήση Θεραπευτικής Κάνναβης στην πολλαπλή Σκλήρυνση

Χρήση Θεραπευτικής Κάνναβης στην πολλαπλή Σκλήρυνση

Η ορολογία που περιγράφεται από την ιστοσελίδα επίσημου οργανισμού της πολλαπλής σκλήρυνσης είναι ότι: «Πολλαπλή σκλήρυνση είναι η ασθένεια κατά την οποία μία μη-φυσιολογική απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού επιτίθεται στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ)». Το ΚΝΣ αποτελείται από τον εγκέφαλο, τον νωτιαίο μυελό και οπτικά νεύρα Είναι ακόμα άγνωστη η αιτία που προκαλεί την ασθένεια. Παραταύτα πιστεύεται ότι είναι ένας συνδυασμός γενετικής ευαισθησίας, κάποιο είδος ανωμαλίας στο ανοσοποιητικό σύστημα και εξωτερικοί – περιβαλλοντικοί παράγοντες που πυροδοτούν την έναρξή της. Στην πολλαπλή σκλήρυνση, η μυελίνη - η λιπαρή ουσία που περιβάλλει τους νευράξονες- κύτταρα που σχηματίζουν τη μυελίνη και οι ίδιες 45 νευρικές ίνες καταστρέφονται. (National Multiple Sclerosis Society, 2018).

Η ζημιά σε περιοχές του ΚΝΣ προκαλούν ποικίλα νευρολογικά συμπτώματα τα οποία μπορεί να διαφέρουν σε ένταση και συχνότητα και είδος (National Multiple Sclerosis Society, 2018). Το πιο εμφανές σύμπτωμα είναι η διαταραχή της κίνησης. Άλλα συμπτώματα είναι η κούραση, η σπαστικότητα, η διαταραχή της ισορροπίας, γνωστικές διαταραχές, πόνος (Feigin et al., 2017).

Οι τρέχουσες θεραπείες μειώνουν τις επιπρόσθετες καταστάσεις της σκλήρυνσης κατά πλάκας και καθυστερούν την πρόοδο αλλά δεν επιτυγχάνουν τη βελτίωση του ασθενούς. Οι ασθενείς συχνά αναζητούν ψυχοδραστικά φάρμακα, όπως η ιατρική κάνναβη, για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημά τους.

Πρόσφατη μελέτη σχετικά με τη χρήση ιατρικής κάνναβης σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκα υποδεικνύει ότι η χρήση κανναβινοειδών σχετίζεται με βελτίωση στη σπαστικότητα. Οι ασθενείς ανέφεραν μια υποκειμενική αίσθηση μείωσης των συμπτωμάτων που σχετίζονται με τη σπαστικότητα. Συνολικά, τα κανναβινοειδή φαίνεται να είναι μια καλή πρόσθετη θεραπεία που καταφέρνει να βελτιώσει σημαντικά την κλίμακα Ashworth (είναι ένα μέτρο σπαστικότητας, όπου σχετίζεται με την ικανότητα αντίστασης που παρατηρήθηκε κατά την παθητική έκταση του μαλακού ιστού) και την σπαστικότητα σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο (placebo). (Marinelli et al. 2016).

Η Αμερικανική Ακαδημία Νευρολογίας υποστηρίζει ότι οι ασθενείς που χρησιμοποιούν φαρμακευτική κάνναβη έχουν θετικά αποτελέσματα στην καταπολέμηση της σπαστικότητας και του πόνου (Rudroff, 2017).

Στην έρευνα Wadel et al., συμμετείχαν 160 ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση δοκιμάστηκε φαρμακευτικό εκχύλισμα κάνναβης συγκριτικά με εικονικό φάρμακο (Placebo). Η φαρμακευτική αγωγή δινόταν με ψεκασμό στη στοματική κοιλότητα του εικονικού φαρμάκου ή της κάνναβης. Οι ασθενείς βαθμολόγησαν το πιο έντονο και επίπονο σύμπτωμα τους, που συμπεριλάμβαναν πόνο, σπαστικότητα, κούραση, αλλαγές διάθεσης, προβλήματα ουροδόχου κύστης κλπ. Τα αποτελέσματα έδειξαν μεγάλη βελτίωση σε ασθενείς με σπαστικότητα (P= 0.001) λόγω της πολλαπλής σκλήρυνσης σε σύγκριση με το Placebo (Wade et al., 2004).

 

* Η θεραπευτική κάνναβη που χρησιμοποιούνται στην ιατρική δεν έχει τίποτα κοινό με την κάνναβη που χρησιμοποιείται για ψυχαγωγικούς σκοπούς! Για ιατρική χρήση είναι απαραίτητο το προϊόν να είναι πιστοποιημένο και τα στοιχεία του να δηλώνονται με πλήρη ακρίβεια. Οποιαδήποτε θεραπεία με κανναβιδιόλη (CBD) πρέπει να συμφωνηθεί μαζί με τον γιατρό του, ο οποίος θα εκτιμήσει εάν μπορεί να είναι συμπληρωματική σε άλλες συνεχιζόμενες θεραπείες.

Βιβλιογραφία

Feigin, V. L., Abajobir, A. A., Abate, K. H., Abd-Allah, F., Abdulle, A. M., Abera, S. F., Abyu, G. Y., Ahmed, M. B., Aichour, A. N., Aichour, I., Aichour, M. T. E., 66 Akinyemi, R. O., Alabed, S., Al- Raddadi, R., Alvis-Guzman, N., et al., (2017) ‘Global, regional, and national burden of neurological disorders during 1990–2015: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2015’, The Lancet Neurology. Elsevier, 16(11), pp. 877–897. doi: 10.1016/S1474-4422(17)30299-5

Marinelli, Lucio et al. 2016. “The Effect of Cannabinoids on the Stretch Reflex in Multiple Sclerosis Spasticity.” International Clinical Psychopharmacology 31(4): 232–39.

National Multiple Sclerosis Society (2018) Definition of Multiple Sclerosis. Available at: https://www.nationalmssociety.org/What-is-MS/Definition-of-MS (Accessed: 7 August 2018).

Rudroff, T. (2017) ‘Cannabis and Multiple Sclerosis — The Way Forward’, 8(June), pp. 1–3. doi: 10.3389/fneur.2017.00299.

Wade, D. T., Makela, P., Robson, P., House, H. and Bateman, C. (2004) ‘Do cannabis-based medicinal extracts have general or specific effects on symptoms in multiple sclerosis? A double- blind, randomized, Placebo-controlled study on 160 patients’, Multiple Sclerosis Journal. SAGE Publications Ltd STM, 10(4), pp. 434–441. doi: 10.1191/1352458504ms1082oa.