Η κανναβιδιόλη βοηθάει στη θεραπεία για τα αυτοάνοσα

Η κανναβιδιόλη βοηθάει στη θεραπεία για τα αυτοάνοσα

Τα αυτοάνοσα είναι χρόνια φλεγμονώδη νοσήματα, όπου το ανοσοποιητικό σύστημα χάνει την ικανότητα να αναγνωρίζει τα δικά του κύτταρα και επιτίθεται στα ίδια τα όργανα που πρέπει να προστατεύσει.

Ανάλογα με το όργανο που πλήττεται, εκδηλώνεται και διαφορετικό νόσημα. Ενδεικτικά κάποια από τα αυτοάνοσα νοσήματα είναι:

  • Ρευματοειδής Αρθρίτιδα: χρόνια φλεγμονώδης νόσος που προσβάλλει κυρίως τις αρθρώσεις.
  • Θυρεοειδίτιδα ή Χασιμότο: το ανοσοποιητικό σύστημα καταστρέφει τα κύτταρα του θυρεοειδή αδένα οδηγώντας σε υποθυρεοειδισμό.
  • Κοιλιοκάκη: εφ΄όρου ζωής νόσος που προκαλείται από την δυσανεξία στη γλουτένη.
  • Ψωρίαση: χρόνια φλεγμονώδης νόσος που προσβάλλει το δέρμα.
  • Πολλαπλή σκλήρυνση ή σκλήρυνση κατά πλάκας: το ανοσοποιητικό σύστημα καταστρέφει την μυελίνη.
  • Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος: το ανοσοποιητικό σύστημα προκαλεί φλεγμονή σε υγιείς ιστούς κυρίως του δέρματος.
  • Διαβήτης τύπου 1: το ανοσοποιητικό σύστημα καταστρέφει τα κύτταρα που παράγουν την ινσουλίνη στο πάγκρεας.
  • Νόσος του Graves: η υπερβολική παραγωγή θυρεοειδούς ορμόνης που οδηγεί σε υπερθυρεοειδισμό.
  • Σκληρόδερμα: χρόνιο αυτοάνοσο που προσβάλλει το δέρμα, το μυοσκελετικό σύστημα, διάφορα όργανα και αγγεία.
  • Λεύκη: σταματάει η παραγωγή μελανίνης με αποτέλεσμα τον τοπικό αποχρωματισμό του δέρματος.

Αντιμετώπιση των αυτοάνοσων παθήσεων

Οι θεραπείες που ακολουθούνται είναι κυρίως φάρμακα που λειτουργούν για τη μείωση της φλεγμονής και βοηθούν στη μείωση της ανοσολογικής απόκρισης του σώματος. Ορισμένες θεραπείες περιλαμβάνουν τη χρήση ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων που λειτουργούν για την καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος ή την παντελώς απενεργοποίηση του.
Το πρόβλημα με αυτές τις θεραπείες είναι ότι συνοδεύονται από πολλές ανεπιθύμητες παρενέργειες και η απενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος πιθανότατα να επιφέρει πολλές αρνητικές συνέπειες στον οργανισμό. Χρειάζονται εναλλακτικοί τρόποι θεραπείας και πολλοί ασθενείς έχουν ανακαλύψει ότι απολαμβάνουν μία καλύτερη ποιότητα ζωής με την κάνναβη.

Πως εμπλέκεται η κάνναβή με το ανοσοποιητικό

Άτομα με αυτοάνοσες διαταραχές επιτυγχάνουν ίαση χρησιμοποιώντας κάνναβη για μεγάλο χρονικό διάστημα - και η ανακούφιση από τον πόνο και τα συμπτώματα είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.  Η επιστημονική κοινότητα αντιλαμβάνεται πλέον ότι η κάνναβη δεν επιφέρει απλώς την ανακούφιση των συμπτωμάτων όσον αφορά τα αυτοάνοσα νοσήματα. Στην πραγματικότητα, το σύστημα ενδοκανναβινοειδών παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ανοσολογική λειτουργία και ότι η κάνναβη είναι το μόνο που μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά, ώστε να επαναφέρει σε ισορροπία τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και να διευκολύνει την μείωση της φλεγμονής.

Οι ενώσεις της κάνναβης, συνδέονται με ειδικές θέσεις στα κύτταρα που ονομάζονται κανναβινοειδείς υποδοχείς. Αυτοί οι υποδοχείς παρέχουν έναν τρόπο στα κύτταρά να λαμβάνουν μηνύματα και να ανταποκρίνονται στην επικοινωνία. Στην περίπτωση αυτή, τα μηνύματα έρχονται με τη μορφή των ενδοκανναβινοειδών.

Τα ενδοκανναβινοειδή είναι η ανθρώπινη εκδοχή των ενώσεων της κάνναβης. Όταν καταναλώνετε κάνναβη, τα ενεργά χημικά στο φυτό αντικαθιστούν τα ενδοκανναβινοειδή σε αυτές τις θέσεις υποδοχέα. Αποδεικνύεται ότι αυτοί οι υποδοχείς και οι χημικές ουσίες βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να επικοινωνεί με το υπόλοιπο σώμα.

Μέχρι στιγμής, οι επιστήμονες έχουν βρει δύο κύριους τύπους υποδοχέων κανναβινοειδών, τον υποδοχέα κανναβινοειδών 1 (CB1) και τον υποδοχέα κανναβινοειδών 2 (CB2). Οι υποδοχείς CB1 είναι πιο άφθονοι στον εγκέφαλο, αλλά  βρίσκονται επίσης και σε κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι υποδοχείς CB2 είναι πιο άφθονοι στα ανοσοκύτταρα. Η παρουσία αυτών των θέσεων υποδοχέα είναι μια καλή ένδειξη ότι το ECS διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ανοσολογική ρύθμιση. Η έρευνα έχει ανακαλύψει ότι τα ενδοκανναβινοειδή είναι ανοσοτροποποιητές (Pal Pacher et al.,2006).

Πολλοί γιατροί έχουν αντιμετωπίσει με επιτυχία την ρευματοειδή αρθρίτιδα, χρησιμοποιώντας την κανναβιδιόλη, η οποία αποδείχθηκε πως προσφέρει ανακούφιση, από την φλεγμονή και τον πόνο που προκαλείται.

Σύμφωνα με μια έρευνα, που έγινε το 2006, δόθηκε κανναβιδιόλη σε ασθενείς για ένα διάστημα 5 εβδομάδων. Μετά από καθημερινή χρήση, παρατηρήθηκε βελτίωση της υγείας τους και μειωμένος πόνος. Παρατηρήθηκε επίσης, μείωση των φλεγμονών και μείωση της εξέλιξης της νόσου (Hammell et al., 2016).

Η κανναβιδιόλη είναι μια πολλά υποσχόμενη, φυσική και φυτική ουσία, η οποία μπορεί να αποτελέσει μια πολύ αποτελεσματική εναλλακτική θεραπεία για την αντιμετώπιση πολλών αυτοάνοσων παθήσεων. 

 

* Η θεραπευτική κάνναβη που χρησιμοποιούνται στην ιατρική δεν έχει τίποτα κοινό με την κάνναβη που χρησιμοποιείται για ψυχαγωγικούς σκοπούς! Για ιατρική χρήση είναι απαραίτητο το προϊόν να είναι πιστοποιημένο και τα στοιχεία του να δηλώνονται με πλήρη ακρίβεια. Οποιαδήποτε θεραπεία με κανναβιδιόλη (CBD) πρέπει να συμφωνηθεί μαζί με τον γιατρό του, ο οποίος θα εκτιμήσει εάν μπορεί να είναι συμπληρωματική σε άλλες συνεχιζόμενες θεραπείες.

 

Βιβλιογραφία

Hammell D.C.  Zhang, L.P. , F. Ma, S.M. Abshire,S.L. McIlwrath,A.L. Stinchcomb, and K.N. Westlund.  Transdermal cannabidiol reduces inflammation and pain-related behaviours in a rat model of arthritis Eur J Pain. 2016 Jul; 20(6): 936–948.

Jasenna Elikkottil, P. Gupta, and K. Gupta, “The Analgesic Potential of Cannabinoids, ”Journal of Opioid Management, (2009): 341– 357.  -

Pal Pacher, Sandor Batkai, and George Kunos, The Endocannabinoid System as an Emerging Target of Pharmacotherapy.Pharmacol Rev. 2006 September ; 58(3): 389–462